Układ pokarmowy

Układ pokarmowy, zwany również układem trawiennym, jest nieco skomplikowanym zbiorem narządów transportujących i trawiących pokarmy, co możliwe jest dzięki obecności narządów dodatkowych tj. zęby, język, ślinianki, wątroba, pęcherzyk żółciowy i trzustka. Podstawową drogę dla pokarmów i ich resztek stanowią: jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie i grube, odbytnica i odbyt.

Do funkcji układu pokarmowego należą: rozdrobnienie i trawienie kęsów pokarmowych (przy udziale enzymów trawiennych) na związki mogące ulec wchłonięciu oraz wydalanie niestrawionych resztek przez odbyt. Obecność narządów dodatkowych nie tylko wpływa na sam proces trawienia.

Trzustka spełnia funkcje narządu wewnątrzwydzielniczego (insulina, glukagon) i zewnątrzwydzielniczego polegającą na uwalnianiu do światła dwunastnicy soku trzustkowego zawierającego enzymy trawiące białka, tłuszcze i węglowodany.

Jeszcze bardziej skomplikowane czynności pełni wątroba, główna fabryka przemian metabolicznych organizmu. W zależności od zapotrzebowania magazynuje lub uwalnia zasoby glukozy, bierze udział w przemianie białek, tłuszczy, magazynuje witaminy, wytwarza kwasy żółciowe oraz bierze udział w detoksykacji.

Dorota Kozera
  • A. Bochenek, M. Reicher: Anatomia człowieka, Tom II.
  • A. Szczeklik: Choroby wewnętrzne, Tom I.
  • J. Bullock, J. Boyle, M. B. Wang: Fizjologia, seria NMS.